Guide til nye bilister i Danmark

I Danmark har man mulighed for at vælge blandt mange forskellige køreskoler, når man skal i gang med at tage et kørekort. Der er dog ikke så mange køreskoler, som tilbyder kørekort på andre sprog end dansk. Derfor kan det være en udfordring at finde en god køreskole som kan hjælpe en, når man f.eks. søger køreskole Albertslund og det skal foregå på engelsk. Der kan det måske være nødvendigt at vælge en køreskole, som ligger lidt længere væk. Der er mange køreskoler, som tilbyder en gratis introduktion, hvor man kan høre mere omkring selve kørekort forløbet. Efter introduktionen kan man vælge at fortsætte på køreskolen eller tage hjem og lige tænke over det. 

Når du har besluttet dig og valgt en køreskole, er det vigtigt at vide hvad du skal igennem for at få et kørekort. Køreuddannelsen består af teoretisk undervisning som foregår i et teorilokale og praktisk køreundervisning, som foregår ude i en skolevogn. 

Teoriprøve

Du skal igennem noget lovpligtigt undervisning på manøvrebane, i teorilokalet og i skolevognen, før du kan komme op til en teoriprøve. Selve teoriprøven forgår hos færdselsstyrelsen sagkyndige. Det er vigtigt at komme i god tid, inden du skal op til teoriprøven. En teoriprøve tager typisk en halv time og består af 25 billeder, hvor der er op til 4 svarmuligheder til hvert billede. For at bestå teoriprøven, må der højst svare forkert på 5 billeder.  

Praktisk prøve

Når du har bestået den teoretiske prøve, kan din kørelærer bestille den praktiske prøve. Normalt har man 12 måneder til at bestå den praktiske prøve, da man ellers er nødsaget til at bestå en ny teoriprøve igen. Den praktiske prøve foregår med en af færdselsstyrelsens sagkyndige. Du skal som elev stille en skolevogn til rådighed til den praktiske prøve. Det er normalt din kørelærers bil, som du er vant til at køre i. Prøven skal have en varighed af mindst 25 min. plus kontrol af bilen.

Husk at medbringe følgende, når du skal til teori eller praktisk prøve:

  • Lektionplan (kørelærerens eksemplar)
  • Ansøgning om kørekort (Den skal være udfyldt af kørelæreren)   
  • Pas eller andet gyldigt billed-id.

Den praktiske prøve tager normal 30 – 40 minutter. Den sagkyndige bestemmer hvilken rute du skal køre. Den sagkyndige fortæller i god tid, hvilken vej du skal køre. Er du i tvivl om hvilken retning du skulle køre, kan du altid spørge den sagkyndige. Den sagkyndige må ikke hjælpe dig med kørslen, da det medfører at prøven ikke er bestået. Du får svar på prøven med det samme.

Forsikring

Når du har køretimer med en kørelærer, bliver kørelæreren anset som fører af bilen. Din kørelærers forsikring dækker udgifterne, hvis I kommer ud for et uheld. 

Hvad koster et kørekort

Det er meget forskelligt, hvad et kørekort koster i Danmark, da en del faktorer spiller ind. F.eks. hvor i landet du tager kørekort, hvor mange køretimer du har behov for og hvor lang ventetid, der er på prøverne. I de større byer er der flere køreskoler, og det betyder at prisen ofte er lavere.

oshobothomas

Learn More →